Jak wybrać dobry szybkowar?

Brak czasu sprawia, że coraz większą popularnością cieszą się gotowe dania i mrożonki, które jednak nie zawsze są równie zdrowe jak świeże posiłki. Część osób całkiem rezygnuje z gotowania, ponieważ przygotowywanie posiłków jest po prostu zbyt pracochłonne. Na szczęście istnieje stosunkowo proste rozwiązanie.

Jak działa szybkowar?

Działanie takiego garnka opiera się na bardzo prostym mechanizmie. Jest on wyposażony w specjalną pokrywę z uszczelkami, zatrzymującymi parę w środku naczynia. Dodatkowo szybkowary wyposaża się w zawór, który w razie potrzeby wypuszcza część pary, zmniejszając ciśnienie do bezpiecznego poziomu.
Wyższe ciśnienie panujące wewnątrz garnka powoduje podniesienie temperatury i skrócenie czasu gotowania w bardzo odczuwalnym stopniu. Oznacza to oszczędność czasu, energii oraz mniejsze straty witamin i minerałów z gotowanych produktów.

Wykonanie

Kupując szybkowar, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów, które będą miały duże znaczenie w czasie codziennego używania garnka. Znaczenie ma m.in. długość uchwytu, który służy do szczelnego zamknięcia pokrywki. Dłuższy uchwyt będzie bezpieczniejszy i zmniejszy ryzyko poparzenia gorącą parą. Funkcjonalnym rozwiązaniem są też praktyczne rączki, dzięki którym można wygodne przenieść gorące naczynie.
Kolejny istotny element to zawór bezpieczeństwa, który powinien znajdować się obok klasycznego zaworu służącego do regulowania ciśnienia. Takie rozwiązanie służy ochronie przed eksplozją, która może nastąpić w wyniku zbyt dużego wzrostu ciśnienie wewnątrz szczelnie zamkniętego urządzenia.

Materiał

Szybkowary produkowane są m.in. ze stali nierdzewnej. Jest to trwały, odporny materiał, który zapewni długie użytkowanie naczynia. W garnku ze stali można przygotowywać każdy rodzaj potraw, nawet bardzo kwaśne dania. Jednocześnie ten materiał nagrzewa się dosyć wolno i nierównomiernie.
Alternatywą dla stali jest aluminium. Ten metal jest lekki i równo się nagrzewa. Niestety taki materiał dosyć szybko traci ciepło. W bardzo wysokich temperaturach garnki z aluminium wydzielają substancje szkodliwe dla zdrowia, ale szybkowary nie przekraczają bezpiecznej granicy, dlatego korzystania z takiego rozwiązania nie stanowi zagrożenia.

Wielkość

Wielkość wybranego garnka będzie zależała oczywiście głównie od konkretnych potrzeb, czyli od liczby domowników oraz rodzaju potraw. W takich naczyniach można gotować proste produkty takie jak ziemniaki lub ryż, ale także przygotowywać większe dania jednogarnkowe na przykład gulasz. Dobrze dobrany garnek będzie uniwersalnym rozwiązaniem i sprawdzi się w różnych sytuacjach.
Ponieważ szybkowar będzie wykorzystywany na co dzień w kuchni, warto zdecydować się na zakup urządzenia wysokiej jakości. Dzięki temu garnek zachowa szczelność i będzie spełniał swoją funkcję pomimo intensywnego użytkowania. Najdroższe garnki tego typu mają szereg dodatkowych funkcji, ułatwiających gotowanie, na przykład specjalne programy, rozbudowany system zabezpieczeń, czy system sterowania temperaturą.