Zdrowa dieta początkiem pozytywnych zmian!

O tym, jak ważne jest prawidłowe żywienie przekonują przede wszystkim lekarze, ale także dietetycy, specjaliści od żywienia, pediatrzy. Zapewnianie naszemu organizmowi witamin i mikroelementów jest podstawą, aby wszystkie wewnętrzne narządy pracowały prawidłowo. Obecnie jednak coraz częściej decydujemy się na produkty silnie przetworzone, zazwyczaj wykręcając się brakiem czasu na gotowanie. Jakie spożywanie takich potraw może wpłynąć na nasz organizm?

Pokarmy świeże mają moc!

Produkty przetworzone to prawdziwa plaga – sięgamy po nie każdego dnia, tłumacząc to sobie oszczędnością naszego czasu. Powinniśmy być jednak świadomi, że produkty silnie przetworzone, gotowe do odgrzania, nie mają zazwyczaj wielu wartości odżywczych. Produkty takie nie wymagają przygotowania, długiego przebywania w kuchni – wiele osób uznaje to za spory atut.

Codzienne spożywanie tego rodzaju produktów bardzo szybko zacznie odbijać się a naszym zdrowiu. Patrząc na skład gotowych potraw do odgrzania zauważymy, że są one pełne węglowodanów, tłuszczu, również substancji wzmacniających smak oraz konserwanty. Takie składniki szybko przełożą się na zwiększenie naszej masy ciała, jak również na zwiększenie ryzyka chorób serca.

Samodzielne gotowanie – znajdź w tym przyjemność!

Aby uniknąć ryzyka chorób i otyłości warto pomyśleć o samodzielnym przygotowywaniu posiłków. Uprzyjemnią nam to nowe garnki czy patelnie, które znajdziemy w sklepach producenta, np. gerlach.pl. Warto także szukać nowych, interesujących przepisów, pełnych warzyw czy owoców – powinny one stanowić podstawę naszej codziennej diety, zawierają istotne składniki odżywcze. Nie unikajmy tez ryb, nabiału, przetworów zbożowych. Przepisy znajdziemy w książkach kucharskich oraz w sieci.

 

 

Post a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*