Rydze marynowane – porady na ich przygotowanie

Rydz to grzyb z pewnością ważny dla polskiej kuchni i kultury grzyb. Występuje on powszechnie, jednak nie jest łatwy do znalezienia. Rydze postrzegane są przez to za grzyby rzadkie i nie goszczą bardo często na naszych stołach. Jednym z ciekawych pomysłów ich wykorzystania jest przygotowanie wspaniałego przetworu, jakim są rydze marynowane.

Występowanie rydza

Rydz cieszy się u nas pewnego rodzaju prestiżem. Z jednej strony jest on grzybem powszechnie występującym na obszarach półkuli północnej, w których panuje klimat umiarkowany. To jednak nie oznacza, ze łatwo go odnaleźć, gdyż w rzeczywistości konieczna jest do tego spora wiedza. Ma on swoje ulubione miejsca, w których znajdziemy największą ilość jego okazów. Rośnie on w lasach iglastych, a podłoże, na jakim możemy go spotkać, jest piaszczyste. Najłatwiej znaleźć go w bliskiej odległości od sosen. Jego niezbyt częsta obecność na naszych stołach może wynikać też z faktu obawy przed zbieraniem grzybów blaszkowych. Boimy się często, że to, co bierzemy za rydza, może okazać się grzybem trującym. Preferujemy więc jego kupno, niż samodzielne przygotowanie.

Rydze marynowane – przygotowanie

Szczególnie częstą i praktyczna formą obecności tego grzyba na naszych stołach są rydze marynowane. Ich przygotowanie nie jest szczególnie skomplikowane i istnieje na to wiele przepisów. Każdy ma własne sekrety i upodobania, do których dochodzi z czasem praktyki. Sztywne trzymanie się receptur i przepisów nie zawsze ma więc sens, dlatego w tym miejscu zostaną podane jedynie te kroki i sugestie ich przygotowania, które będę mogły być później rozwinięte na drodze praktyki. Kuchnia to przecież nie laboratorium, a przygotowanie potraw ma być przyjemnością odkrywania nowych możliwości i uczenia się zarówno na własnych błędach, jak i z sukcesów. Poniższe sugestie dotyczą przygotowanie jednego kilograma rydzów marynowanych.
Przed przygotowaniem rydze trzeba dokładnie oczyścić i odciąć ich trzonki. Powinniśmy użyć zdrowych kapeluszy, bez oznak gnicia. Następnie należy wrzucić je na gotującą się osoloną wodę i gotować je 10-15 minut. Jednocześnie w drugim garnku przygotowujemy zalewę, składającą się z dwóch szklanek wody i około pół szklanki octu. dodajemy też do niej sól – około łyżki – a także cukier w ilości około pół szklanki. Mieszankę tę gotujemy. Grzyby układamy w słoiku, w którym umieszczamy też surową cebulę i przyprawy.
Przyprawy można dobrać według własnych upodobań. Standardem jest dodawanie liści laurowych czy ziarenek pieprzu. Nic jednak nie stoi nam na przeszkodzie, abyśmy dodali ziele angielskie, goździki, czosnek i wiele innych przypraw. Ważne bardzo jest, aby użyte słoiki były porządnie wyparzone. Zagotowaną zalewą zalewamy je, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 10-15 minut. następnie odwracamy słoiki do góry nogami i zostawiamy do przestygnięcia.

Zastosowanie rydza marynowanego – podusmowanie

Rydz ma charakterystyczny gorzkawo-cierpko-owocowy smak. Rydzów marynowanych możemy użyć jako dodatku do mięs, rozmaitych sosów, dodatków do oryginalnych kanapek, sałatek, a także pizzy. warto jest eksperymentować i odkryć, jakie połączenie i zastosowanie odpowiada nam najbardziej.

Comments are closed.