Prezenty z własnej kuchni – obdaruj bliskich przetworami!

Święta Bożego Narodzenia to tylko jedna z okazji, przy których zachodzimy w głowę, co podarować w prezencie rodzinie i przyjaciołom. Urodziny czy rozmaite rocznice to dni, w które zwyczaj nakazuje podkreślenie znaczenia uroczystości odpowiednim prezentem. W tym roku zaskocz swoich bliskich, dając im zdrowe, domowe przetwory w pięknej oprawie!

Jakie przetwory na prezent?

Obdarowując osoby, na których nam zależy, mamy nadzieję, że wybrane przez nas prezenty wniosą trochę przyjemności i uśmiechu do ich życia. Dlatego niekiedy długo zastanawiamy się, z czego najbardziej ucieszy się dana osoba. Z przetworami w prezencie dobrze jest postąpić podobnie, dobierając ich typ do indywidualnych upodobań bliskich.

Fanon pizzy, spaghetti i włoskiej kuchni w ogóle spodoba się z pewnością zapas gęstego sosu pomidorowego, gotowanego w wolnowarze ze świeżymi ziołami. Śliwki w occie winnym lub kiszone pomarańcze znajdą uznanie u zwolenników wytrawnych smaków. Żyjące aktywnie osoby, które codziennie na śniadanie sięgają po owsiankę, z pewnością skorzystają ze słoika z mieszanką orzechów, bakalii i ekologicznych płatków różnego rodzaju. Możliwości jest tak wiele, jak stylów życia i potrzeb osób, które chcemy obdarować.

Zadbaj o szczegóły

W przypadku prezentów na uroczyste okazje opakowanie liczy się niemal tak samo, jak jego zawartość. Słoik własnej roboty dżemu z mirabelek czy śliwek w occie winnym ucieszy każdego smakosza, ale jeśli postaramy się o jego właściwą oprawę, radość na twarzach bliskich będzie jeszcze większa. Plany prezentowe warto przemyśleć już na etapie przygotowywania produktów.

Jeśli zamierzamy podarować rodzeństwu po słoiku z mieszanką rzadkich herbat zielonych, ładny słoik możemy kupić właściwie kiedykolwiek, a napełnić go dopiero przed samym spotkaniem. W przypadku produktów pasteryzowanych sprawa nie jest tak prosta – już na etapie gotowania potrzebne będzie odpowiednie naczynie, przystosowane do wysokich temperatur.

Leczo z kilku gatunków papryki, którego przygotowanie zajęło nam cały dzień, czy śliwki w occie winnym, wekowane na gorąco, popsują się, jeśli spróbujemy je rozhermetyzować. Na szczęście wybór estetycznych, ozdobnych słoików z grubego szkła, nadających się do wekowania, jest ogromny. Kiedy przetwory wystygną, zakrętkę warto dodatkowo ozdobić paskiem koronki albo szytą na maszynie czapeczką z bawełny z nadrukiem oraz przewiązać ozdobną wstążką.

Kiedy wybrać inny prezent

Własnoręcznie wykonane podarunki cieszą się wśród wielu osób powodzeniem, gdyż zdają się mówić naszym bliskim „Myślę o Tobie.” Praca włożona w ich przygotowanie to niejako drugi, niewidoczny prezent, który jednak wywołuje całą gamę pozytywnych emocji. Nie zawsze jednak przetwory DIY będą najlepszym wyborem.

Zanim zdecydujemy się na taki prezent, warto się upewnić, jaki stosunek ma dana osoba do ręcznie robionych prezentów. Moda na nie obecnie jest w pełnym rozkwicie, jednak wielu przedstawicieli młodszego pokolenia nie pamięta czasów, gdy takie podarunki były jedyną możliwością, a półki sklepowe świeciły pustkami. Jeśli komuś z rodziny ten rodzaj prezentu nie kojarzy się najlepiej, lepszym wyborem będzie kupienie czegoś.

Kolejną kwestią jest dopasowanie składu przetworów do dietetycznych potrzeb bliskich czy przyjaciół. Wiele osób obecnie cierpi na różnego rodzaju alergie pokarmowe, zmaga się z cukrzycą bądź innymi problemami, które wymuszają restrykcje dietetyczne. Gdy nie jesteśmy pewni, czy osoba, która ma od nas otrzymać słoik słodkiej pasty, nie unika przypadkiem cukru, bezpieczniej będzie zdecydować się na inny prezent, niż w uroczysty dzień popełnić przykrą gafę.

Śliwki w occie winnym kupisz w sklepie Vitapol

Post a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*