Niezawodne noże przez długie lata

Noże to podstawowe wyposażenie kuchni, bez którego przygotowywanie posiłków byłoby niemożliwe. Od jakości noża zależy zarówno komfort codziennego gotowania, jak i nasze bezpieczeństwo. Jakie noże kuchenne zdadzą egzamin w Twojej kuchni? Jak dbać o ostrza, aby w nieskazitelnym stanie służyły przez lata?

Tworzywo

Ceramiczne, stalowe, z powłoką nieprzywierającą – asortyment sklepów jest obecnie bardzo szeroki. To właśnie tworzywo ma decydujący wpływ na jakość noża. W domowych warunkach warto postawić na uniwersalny komplet wykonanych z wysokogatunkowej stali nierdzewnej. Stalowe ostrza nie kruszą się, co może wystąpić przy niewłaściwym użytkowaniu noży ceramicznych. Ponadto, do ostrzenia metalowych ostrzy nie musisz stosować specjalnych, diamentowych ostrzałek.

Niezawodne ostrzałki

Jeśli chcesz, aby nóż zachował nienaganną kondycję pomimo intensywnego użytkowania, zadbaj o regularne ostrzenie. Nie czekaj, aż nóż całkiem odmówi posłuszeństwa. Najlepsze efekty uzyskasz, kiedy delikatnie podrasujesz swoje noże raz na 3-4 tygodni. Wybór ostrzałki do noży nie powinien być przypadkowy – wybieraj modele wykonane z tworzywa twardszego, niż ostrze noża. Dla większości modeli strzałem w dziesiątkę okażą się ostrzałki ceramiczne.

Zmywarka? Niekoniecznie

Jeśli nie chcesz, aby noże niszczały i pokrywały się rdzawymi plamami, zapomnij o zmywarce. Agresywne środki myjące oraz wysoka temperatura i cieśnienie mogą przyczyniać się do uszkodzenia nawet najlepszej jakości ostrza.

Marka potwierdzeniem jakości

Szukając solidnego wyposażenia do kuchni, warto zaufać cenionym markom, które przez lata działalności wypracowały sobie pozycję lidera na rynku. Jedną z takich firm jest gerlach.pl. W sklepie internetowym znajdziesz zarówno komplety solidnych noży, jak i niezastąpione w kuchni ostrzałki.

Comments are closed.