Jakie grzyby są najlepsze do marynaty?

Marynowane rydze to przysmak kuchni polskiej. Do przetworów nadają się wyśmienicie, zaś ich przygotowanie choć wcale nie takie trudne powinno zacząć się od wyboru dorodnych okazów. Odpowiednio zaprawione w słoiku na zimę będzie można wykorzystać do podania jako zakąskę podczas wigilii. Jak więc wybrać rydze najlepsze w smaku i gdzie takie znaleźć?

Jaki rydz do marynaty?

Jeśli cenimy sobie smak i chcemy aby przyrządzone przez nas przetwory cieszyły podniebienie najlepszym wyborem będzie tutaj mleczaj rydz. To ponoć najsmaczniejszy gatunek grzyba jaki istnieje w polskich lasach i na rydze marynowane nadaje się do tego najlepiej. Bez przeszkód znajdziemy go w lasach sosnowych w całej Polsce, szczególnie gromadnie na obrzeżach, a także na glebach piaszczystych.
Można go poznać po charakterystycznych pomarańczowym kapeluszu. Okres jego występowania to trzy do czterech miesięcy od sierpnia do listopada. Mleczaj rydz ma szerokie zastosowanie. Ma delikatny, nie za gorzki smak przez co jest bardzo rozchwytywany przez grzybiarzy właśnie jako rydz marynowany. Oprócz marynat nadaje się do smażenia oraz jako główny składnik sosów.

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Choć rydze uznaje się za grzyby jadalne to nie zaszkodzi zwrócić uwagę także na źródło pochodzenia danego okazu, a niekiedy wręcz wypada to zrobić by nie pomylić ich ze sobą i nie wybrać lekko trującego rydza modrzewiowego. Odmiana ta występuje w lasach modrzewiowych, a rozpoznać ją można chociażby po ochrowobiałym lub wyraźnie białym zabarwieniu kapelusza oraz gorzkim smaku.
Do marynaty najlepiej nadają się świeże i zdrowe grzyby i należy o tym zawsze pamiętać. Ich wybór powinna zawsze poprzedzać baczna obserwacja okazu. W razie jakichkolwiek wątpliwości lepiej wstrzymać się z jego zerwaniem. Jeśli zauważymy, że wokół krąży sporo robactwa należy przejść dalej. Podobnie jeśli rydz jest przegniły lub na takiego wygląda. Rydze marynowane przygotowane z takich okazów z całą pewnością odbiją się na naszym zdrowiu.

A co z pozostałymi rydzami?

Pozostałe rydze na które natrafmy to między innymi rydz jodłowy zwany późnojesiennym. W smaku nie odbiega zanadto od sosnowego i również nadaje się do marynaty. Nie jest on jednak tak smaczny. Z łatwością znajdziemy go w lasach jodłowych. W lasach świerkowych zaś przeważa zdecydowanie rydz świerkowy.
Przeważa ponieważ jest on najłatwiejszym do znalezienia rydzem ze wszystkich gatunków. Jednakże skosztowanie go będzie niemiłe, ponieważ tak wytworzone rydze marynowane będą miały zdecydowanie bardzo gorzki posmak.
Rydze marynowane znaleźć można w Sklepie Vitapol

Comments are closed.