Jakich garnków gastronomicznych unikać?

Zakładanie i prowadzenie restauracji wiąże się z niemałymi nakładami finansowymi. Są one niezbędne, by lokal mógł odnieść sukces. Warto jednak pamiętać, że gastronomia jest branżą, w której niezwykle ważne jest nie tylko to, co widzą klienci. Znacznie istotniejszą kwestią jest bowiem „serce” restauracji, czyli jej kuchnia.
Kluczową kwestią są kucharze i ich pomocnicy, gdyż to dzięki nim na stołach pojawiają się przepyszne dania. Pracujące w kuchni osoby nie będą mogły jednak przygotowywać smacznych i zdrowych potraw, jeśli nie będą korzystać z profesjonalnych garnków gastronomicznych.

Czemu trzeba inwestować w garnki?

Jeszcze kilkanaście lat temu nie dbano o to, jakie garnki gastronomiczne znajdują się w lokalu. Kucharze przez lata korzystali więc ze starych naczyń, często przypalonych, wgniecionych bądź porysowanych. Obecnie sytuacja jest jednak zupełnie inna. Dzięki licznym programom kulinarnym i prozdrowotnym konsumenci zyskali świadomość, że słabej jakości garnki kuchenne mogą być przyczyną nie tylko słabego smaku potraw, ale i wielu chorób wywołanych przez zatrucia szkodliwymi związkami.
Warto pamiętać, że związki używane podczas produkcji garnków gastronomicznych niskiej jakości uwalniają się w trakcie gotowania do jedzenia, co sprawia, że razem z warzywami, mięsem czy makaronami zjadamy też metale ciężkie lub substancje używane do zabezpieczania powłok garnków przed zarysowaniami. Garnki należy więc systematycznie wymieniać i nie decydować się na tanie odpowiedniki wysokiej klasy naczyń kuchennych do gotowania, pieczenia, duszenia i smażenia.

Aluminium zakazane

W żadnym przypadku w restauracjach nie powinno się korzystać z garnków gastronomicznych z aluminium. Tworzywo to nie powinno być bowiem w ogóle stosowane do produkcji naczyń kuchennych. Pod wpływem temperatury z aluminium uwalniają się bowiem duże ilości glinu, co sprawia, że razem z jedzeniem zaczyna on kumulować się w organizmie. Jest to bardzo niebezpieczna dla zdrowia sytuacja, gdyż metal ten przyczynia się do rozwoju choroby Alzheimera oraz ma działanie kancerogenne.
Warto podkreślić, że największe ilości glinu z aluminium uwalniają się podczas gotowania dań kwaśnych i słonych. Ponadto aluminium jest bardzo miękkie, co sprawia, że garnki gastronomiczne z niego wykonane szybko się odkształcają i już po paru miesiącach mogą nie nadawać się do dalszego użycia.

Garnki pokryte emalią

Garnki emaliowane przyciągają niską ceną i sporą praktycznością. Niestety, są one bezpieczne jedynie do momentu, kiedy emalia nie jest popękana. W chwili, gdy we wnętrzu garnka pojawią się rysy, pęknięcia lub odpryski, naczynie nadaje się jedynie do wyrzucenia. Pod ochronną warstwą emalii znajduje się bowiem metal, z którego podczas gotowania uwalniają się szkodliwe substancje. Wszelkie rysy i odpryski sprawiają, że związki te przedostają się do potraw.
Najbezpieczniejszym wyborem będą zatem garnki gastronomiczne wykonane z metalu pokrytego ceramiką, z gliny bądź ze stali nierdzewnej. Tylko te materiały są bowiem w stanie zagwarantować świetny smak dań oraz uchronić je przed przenikaniem do nich szkodliwych związków.
Szeroki wybór garnków gastronomicznych oferuje sklep Cook Store

Comments are closed.